Založ si blog

Verejná výzva vo verejnom záujme – verejné toalety!

Deň strávený chodením po meste a náhly pocit potreby. Každý to pozná, všetci sa s onou situáciou vieme stotožniť. Rýchlo zbehnúť do podniku, v ktorom si objednáme a hľadáme nápis WC. Žiaľ, to je dnes jediná možnosť. Pre nás ženy nepochybne.

Verejné toalety, ako ich poznáme z minulosti, sú dnes mimo obzor, bohužiaľ. Nemá sa kto o ich chod starať. Nie sú totiž rentabilné. Z pohľadu podnikateľa je ich nenávratnosť evidentná, výdavky zahŕňajú ich prípadnú kúpu alebo nájom priestoru, vybudovanie alebo rekonštrukciu, energie, vodu, plat pre zamestnanca, ktorý tam nonstop bude. Príjmy, hoci existujú, sú minimálne. Niet sa čomu čudovať, že v minulosti funkčné, štátom riadené verejné toalety sú dnes zamrežované. Mestá sa k renovácii a znovuotvorení verejných toaliet taktiež nemajú. Z rozhovoru s Petrom Kornvalom, architektom verejných priestorov, bolo zrejmé, že mestské úrady vyjadrujú obavy v súvislosti s návratom využitia verejných toaliet: „Verejné toalety sa z dlhodobého hľadiska mestám neosvedčili. Okrem značných finančných nákladov boli verejné toalety najmä v nočných hodinách centrom miestnej kriminality non plus ultra. Prevádzka verejných toaliet by si vyžadovala policajný kruh okolo nich“, uviedol Kornval. ,,Na opačnej strane je však verejný záujem. Občania jednoducho podobnú možnosť mať potrebujú. Je to ale beh na dlhú trať s nejasným koncom.“ dodal.

Kto však možnosť navštíviť toaletu urgentne potrebuje, je Jozef Klányi. Aktuálne už piatym dňom vedie záškodnícku vojnu s televíziou Markíza, pred ktorou si medzi kríkmi a stromami rozložil stan a čaká na veľké víťazstvo. Napriek neskrotnému odhodlaniu, Jozef je tiež len človek a telesné potreby sa týkajú i jeho. Žiaľ, situácia je taká, že je nútený defekovať za svojim stanom. Či po sebe necháva ekologickú spúšť alebo ukladá svoje výlučky do igelitky, ako správny partizán v tyle nepriateľa, sa skupine investigatívnych novinárov zistiť nepodarilo.

Žiaľ, možnosti hygieny sú pri takomto vedení boja značne obmedzené a môžeme len s napätím čakať, kedy sa rozvinú zákopové choroby ako žltačka, brušný týfus a množstvo ďalších infekcií. Treba neodkladne zakročiť.

Andrea Laurincová

Rozhovor s členom Občianskeho Tribunálu: Sheila NIE JE tehotná!

01.07.2020

V poslednej dobe sa deje mnoho udalostí, až človek ľahko stratí niť, napriek pomyslenému „spomaleniu“ spoločnosti v dôsledku COVID – 19. Pri zvláštnej príležitosti sa nám podarilo uskutočniť rozhovor s členom Občianskeho Tribunálu, Jozefom F. Jozef, vitaj. V poslednej dobe určite registruješ, že tvoji kolegovia okupujú porast v blízkosti TV [...]

Aktiholizmus

30.06.2020

Téma alkoholizmu bola prepieraná nespočetne veľa krát a všeobecný názor je zrejmý. Alkohol je metlou ľudstva. Národ Slovenský však stigmou priateľskej fľaše trpí naďalej. Týka sa i aktivistov. Podľa odhadov odborníkov, až 400 tisíc Slovákov trpí viac či menej závažnou formou závislosti na alkohole. Takmer jeden z každých desiatich. Priemerný Slovák vypije za rok [...]

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Ana Lodhovna

žiležon

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7684x
Priemerná čítanosť článkov: 2561x

Autor blogu

Kategórie