Založ si blog

Aktiholizmus

Téma alkoholizmu bola prepieraná nespočetne veľa krát a všeobecný názor je zrejmý. Alkohol je metlou ľudstva. Národ Slovenský však stigmou priateľskej fľaše trpí naďalej. Týka sa i aktivistov.

Podľa odhadov odborníkov, až 400 tisíc Slovákov trpí viac či menej závažnou formou závislosti na alkohole. Takmer jeden z každých desiatich. Priemerný Slovák vypije za rok 13 litrov čistého alkoholu, čo nás radí na tie najpoprednejšie miesta v celosvetovom merítku. Žiaľ stupeň víťazov je v tomto prípade stupňom porazených. Alkohol zasahuje do finančného hľadiska nielen nákladmi, spojenými s jeho kúpou, avšak i nákladmi sekundárnymi – náhrada rôznej škody, alkoholom zapríčinenej a v konečnom dôsledku i strata zamestnania a s ním i celkového príjmu. Alkohol a alkoholizmus je taktiež katom ľudského zdravia, fyzického, psychického i sociálneho. Jeho neblahý biologický efekt na organizmus v dnešnej dobe už nemožno poprieť – od alterácie vedomia, motoriky, až po dlhodobé následky, spojené s poškodením pečene, kardiovaskulárneho systému, malnutríciou a Wernickeho-Korsakoffovov encefalopatiou, taktiež označovanou ako alkoholová demencia.

Neraz sa stáva, že aktivisti si na odvahu trochu hovorovo „uhnú“. Žiaľ, tento jav je častý a nie banálny – občania rozhodne nechcú, aby ich záujmy reprezentovali opilci, či už v politike alebo v sférach aktivizmu. Psychiater Karol Šísler sa k tomu vyjadril: „Je to ponižujúce, pre aktivistu a rovnako pre všetkých, v ktorých mene bojuje. Viacerí aktivisti, väčšinou z rovnakých kruhov, sa u nás práve liečia.“ Osobitným príkladom „aktiholistu“ je aktivista a novinár Igor Jurečka, ktorý okrem vlastnej informačnej činnosti minulosti pracoval pre Hlavné Správy, dnes pre Zem a Vek. Je známy svojou ťažkou závislosťou na alkohole, ktorú denno denne manifestuje. Práve z prvého menovaného média bol po jednom z excesov vyhodený, keď ničil majetok Úradu vlády počas tlačovej konferencie.

Počas aktuálnej situácie, odohrávajúcej sa v Záhorskej Bystrici, Igor Jurečka zdokumentoval svoj ďalší alkoholický prehrešok. Spolu s Jozefom K. v opojení etanolu osídlil porast pri miestnej komunikácii. Zábery sú exkluzívne dostupné tu:

Rozhovor s členom Občianskeho Tribunálu: Sheila NIE JE tehotná!

01.07.2020

V poslednej dobe sa deje mnoho udalostí, až človek ľahko stratí niť, napriek pomyslenému „spomaleniu“ spoločnosti v dôsledku COVID – 19. Pri zvláštnej príležitosti sa nám podarilo uskutočniť rozhovor s členom Občianskeho Tribunálu, Jozefom F. Jozef, vitaj. V poslednej dobe určite registruješ, že tvoji kolegovia okupujú porast v blízkosti TV [...]

Verejná výzva vo verejnom záujme – verejné toalety!

29.06.2020

Deň strávený chodením po meste a náhly pocit potreby. Každý to pozná, všetci sa s onou situáciou vieme stotožniť. Rýchlo zbehnúť do podniku, v ktorom si objednáme a hľadáme nápis WC. Žiaľ, to je dnes jediná možnosť. Pre nás ženy nepochybne. Verejné toalety, ako ich poznáme z minulosti, sú dnes mimo obzor, bohužiaľ. Nemá sa kto o ich chod starať. Nie sú [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Ana Lodhovna

žiležon

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7675x
Priemerná čítanosť článkov: 2558x

Autor blogu

Kategórie